Dordrecht, de oudste stad van Holland, ontstond rond het jaar 1120 aan het riviertje de Thuredriht. In het jaar 1220 kreeg Dordrecht stadsrechten. Dordrecht is een leuke stad om eens te bezoeken. Je kunt heel makkelijk een dagtrip maken vanuit Rotterdam naar deze stad. In deze blog geven wij je een aantal tips voor Dordrecht.
Iets dat eigenlijk niet kan ontbreken aan je bezoek aan Dordrecht is De Grote Kerk. De buitenkant is al schitterend om te zien, maar neem ook eens een kijkje binnen in de kerk. Mocht je een redelijke conditie hebben, beklim dan de toren. De 275 treden zijn best goed te doen en als je eenmaal boven bent heb je een prachtig uitzicht over Dordrecht en de omliggende plaatsen.
Wanneer je weer beneden bent gekomen, loop dan via de Pottenkade verder de stad in. De Pottenkade is gewoon een heel leuk en schattig straatje langs de Dordtse gracht. Vroeger verkochten pottenbakkers hun spullen op deze plek, vandaar ook de naam.
En als we het dan toch over geschiedenis hebben: als je een stukje richting het Stadhuis van Dordrecht loopt, kom je langs de oudste brug van Dordrecht. De Pelserbrug is ongeveer in het jaar 1285 ontstaan. Tegenover de Pelserbrug staat de bakkerij Nobel’s Brood, waar je een heerlijk ontbijt (of lunch) kunt halen. Vanaf hier kom je al snel bij het Stadhuis van Dordrecht. Vergeet niet om nog even achterom te kijken, want de oude huizen met op de achtergrond De Grote Kerk is toch wel een heel mooi plaatje om te zien! Het Stadhuis werd in het jaar 1383 gebouwd en werd door de Vlaamse kooplieden gebruikt als markthal. Ook binnen in het Stadhuis vind je de geschiedenis terug.
Wanneer je de Groenmarkt verder volgt kom je bij de Visbrug, een van de vele bruggen die je in Dordrecht kunt vinden. Op de Visbrug staat het beeld van de gebroeders de Witt. En aan de Groenmarkt zelf staat De Gulden Os, een monumentaal pand waar tegenwoordig de bibliotheek in te vinden is. Mocht je ergens een hapje willen eten (diner)? Loop dan naar binnen bij Grieks restaurant Olympiada. Dit restaurant staat aan de Visbrug en je kunt hier echt heerlijk Grieks eten. Wij gaan er altijd graag naar toe!
Je kunt ervoor kiezen om via de Groenmarkt verder te lopen richting het Scheffersplein, maar vanaf de Visbrug is het ook mogelijk om over de Voorstraat naar dit plein te lopen. Op het Scheffersplein vind je, zoals in de naam al te zien is, het beeld van Ary Scheffer. In de zomer staat het plein vol met terrasjes en is het erg gezellig om er wat te drinken.
Als je bij het Scheffersplein net even een stukje om loopt over de Voorstraat, kom je bij Het Hof. Oorspronkelijk is Het Hof een Augustijnenklooster dat uit het jaar 1275 stamt. Aan de naam Augustijnenhof zie je ook terug dat de Augustijnen het stichtten. In het jaar 1512 moest Het Hof opnieuw gebouwd worden, omdat er een grote brand plaatsvond. Leuk om te weten is dat de koning, Willem Alexander, hier met Koningsdag in 2015 langskwam om Het Hof officieel te openen.
Weer terug naar het Scheffersplein, want vanaf daar loop je over de Wijnstraat richting Groothoofd. Maar voordat je daar bent, kom je nog langs een aantal bruggen waarvandaan je een leuk zicht hebt op de haventjes in de Dordtse binnenstad. Een van deze bruggen, de Wijnbrug, is het startpunt van De Dordtevaer. Ondertussen dat je rondvaart met De Dordtevaer geniet je van de Dordtse grachten en de geschiedenis van de stad. Vanaf de Wijnbrug vaar je richting de Oude Maas. Het leuke van deze boottocht is dat je Dordrecht eens vanaf het water ziet. Je vaart langs oude pakhuizen, gaat onder bruggen door en ondertussen vertellen ze je alles over de bezienswaardigheden.
Nadat je lekker uitgerust bent in het bootje, is het tijd om verder te lopen naar Groothoofd. Ook iets wat eigenlijk niet kan ontbreken aan je bezoek aan Dordrecht. Loop onder de Groothoofdspoort door, een oude stadspoort in Dordrecht die aan het Drierivierenpunt ligt. Velen zijn je al voorgegaan, want deze poort was lang de belangrijkste toegang tot de stad. De Groothoofdspoort werd rond het jaar 1450 gebouwd. Net voor de Groothoofdspoort vind je trouwens de Palingstraat, wat ook weer zo’n leuk en oud straatje is om doorheen te lopen.
Na Groothoofd kom je bij de volgende brug: De Damiatebrug. Deze gietijzeren ophaalbrug werd in het jaar 1855 gebouwd en heeft een beetje een lugubere geschiedenis. Vroeger werden misdadigers hier namelijk aan de galg gehangen. Tegenwoordig heb je vanaf hier een mooi uitzicht over het Drierivierenpunt en het Groothoofd. Steek de Damiatebrug over, want zo kom je bij de historische Wolwevershaven. Aan de Wolwevershaven staan verschillende oude pakhuizen die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen, waaronder het Dordtse Patriciërshuis. Op een aantal huizen staan stadsnamen. Welke namen van steden vind jij hier?
Dordrecht heeft ook een aantal musea die interessant zijn om te bezoeken. Wanneer je tijd hebt hiervoor, stap dan naar binnen bij Museum 1940-1945 en het Huis van Gijn. Vanaf hier kom je al snel bij de volgende brug, namelijk de Lange IJzeren Brug. Om een lange houten brug te vervangen, hebben ze in het jaar 1856 de Lange IJzeren Brug gemaakt.
Inmiddels zijn we alweer bijna bij De Grote Kerk en hebben we een rondje langs de leukste plekjes gelopen in Dordrecht. De route kun je ook in tegenovergestelde richting lopen natuurlijk! En mocht je nog meer van de omgeving van de stad willen zien, dan raden wij De Biesbosch zeker aan. Dit Nationale Park ligt naast Dordrecht. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen en kanoën. Ook kun je De Biesbosch door met een rondvaartboot. Onze favoriet is toch wel met de kano. Je komt dan door oude kreekjes, langs oude boerderijen en de grienden. Om het nog wat avontuurlijker te maken, kun je op zoek gaan naar beverburchten. Wie weet zie je er wel een!